marijtje van der horst
home beeld boeken pers cv agenda contact
99 ontmoetingen rencontres
in gesprek met je leven
de glimlach in mijn achterhoofd
de dood legt Liefde blootUitgever studio mMdesign bv, Bergen (nh)

formaat A5, 14,8 x 21 cm, aantal pagina's 220
99 ontmoetingen verbeeld met titels en materiaalomschrijvingen
tweetalig Nederlands - Frans
verkoopprijs €
verkrijgbaar via 'contact'

Woord verlaat zich op beeld – 99 ontmoetingen

Vaak zijn er geen woorden voor wat je ziet. Ze zouden tekort doen. De dagelijkse betekenis van de dingen, die het geconditioneerde kijken eraan geeft, krijgt plots een andere waarde, roept slechts verwondering op. Een kind roept: Ooh, kijk eens ! Wat is dat ?!

Een beeld spreekt ruimer dan woorden. Een beeld houdt zijn mond en ontmoet de kijker in stilte.

Dit boek ontstond vanzelf. marijtje van der Horst was erbij en keek ernaar.
De afgelopen twee jaar deden zich doorlopend kleefbeelden voor, beelden waar het wakkere oog aan blijft kleven. Het veroorzaakte een gehaperd lopen, er moest vaak letterlijk stilgestaan worden bij iets ‘onbegrijpelijks’.

In haar atelier in Frankrijk, waar ze woont en werkt, onderzocht ze de vraag die het aangereikte beeld in het moment van de ontmoeting bij haar opriep. Kijken, afstand nemen, nog eens kijken, ermee in gesprek gaan. Plots is het duidelijk ‘Dit moet ermee gebeuren, dit is mijn antwoord’.

Met hulp van allerhande materialen die zich in de loop der jaren in haar atelier verzameld hadden, kreeg het beeld zijn uiteindelijke vorm. De titel probeert de aard van de ontmoeting te verwoorden.

Technieken zijn: fotograferen, schilderen, tekenen, kleuren, perforeren, borduren, naaien, knippen, scheuren, plakken, op papier in A3 formaat.

Het getal 99 is gekozen om aan te geven dat het een voort durend ontmoeten is. 99 symboliseert  de onbegrensdheid, het ‘zonder begin, zonder einde’. Zolang er leven is, zo lang vraagt Het om herkenning en uitdrukking. Een voortdurende stroom van komen en gaan, van verandering in verwondering en andersom.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

© marijtje van der horst. Alle rechten voorbehouden.